fbpx
Acceptarea de sine | Adelina Maria Pandia ~ Certified High Performance Coach
325
post-template-default,single,single-post,postid-325,single-format-standard,bridge-core-2.4.9,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2198

Acceptarea de sine

Acceptarea de sine

În acest articol vreau să vă vorbesc despre Acceptarea de Sine, dar înainte de asta, să vă prezint o situație care după parerea mea devine din ce în ce mai comună.

De exemplu: simți că ai o părere diferită, dar te abții să o exprimi. Sentimentele tale, gândurile tale și ceea ce îți dorești tu cu adevărat sunt mereu refulate, nici măcar ideile nu ți le exprimi. Pe de altă parte, mereu cineva vrea ceva de la tine. Oamenii mereu îți cer câte ceva: încearcă asta, experimentează cealaltă, dă like la asta, distribuie cealaltă…

După cum ne putem da seama din propria experiență, întotdeauna sunt oameni care vor ceva de la noi, dar întrebarea mea este: ce ai tu de oferit? Ce vrei tu să creezi?

Si asta mă aduce înapoi la Acceptarea de Sine. În viziunea mea acceptarea de sine înseamnă să fii confortabil în a-ți expirmapărerea mai ales atunci când este diferită de a celor din jurul tău, de a-ți exprima gândurile și ideile, cu alte cuvinte de a te simți bine „în pielea ta”. Este o formă de auto-acceptare. Tu esti care acceptă toate aceste lucruri despre tine.

În lipsa acceptării de sine vom căuta acceptarea celorlalți, o acceptare exterioară nouă.

Și pentru a fi acceptați de alții alegem tot mai des să ne minimizăm vocea, să ne conformăm situațiilor externe și dispoziției altor persoane, să ne mințim pe noi înșine și pe ceilalți că „suntem bine”. Această conformare se plătește cu pierderea individualității și a autenticității noastre.

Iar acum tu îmi poți zice: „Bine, bine, dar eu pot trăi liniștit și fără să găsesc vreo cale de a mă accepta!”

Te cred, dar nu va fi o viață satisfăcătoare. Vei fi mereu la cheremul celorlalți, o frunză în bătaia vântului. Îți va fi aproape imposibil să te simți bine tu cu tine. Vei fi obligat să porți mereu masca impusă de cei care sunt, de moment, în jurul tău. Acceptarea de sine îți dă echilibru interior, și de ce nu, și o stare de mulțumire și fericire interioară, indiferent de contextul social în care te afli.

Ce poți face acum cu această informație este să completezi următoarele propoziții. Asta te va ajuta să descoperi unde nu esti tu insuți și, daca dorești, să alegi acceptarea de sine:

  1. Sincer să fiu, cred că nu îmi exprim liber gândurile, ambițiile, emoțiile în următoarele situații/relații…
  2. Ca să devin persoana care îmi doresc să fiu, ar trebui să încep să…
  3. Pentru a-mi face viața și mediul în care trăiesc să mă reflecte cât mai mult, aș putea să…
  4. Dacă aș fi mai iubitor cu mine însumi, mi-aș reaminti mai des să…
No Comments