Acceptarea Trecutului

Acceptarea trecutului nu este întodeauna ușoară. Prin urmare să explorăm împreună ce ar însemna acest proces. Pentru a înțelege cât de important este să simți că ești împăcat cu trecutul tău, aș vrea să vă povestesc o scurtă anectodă.

Și Marcel și Ana au avut o relație dificilă cu părinții lor. Anii au trecut și au devenit amândoi la rândul lor părinți. Marcel nu s-a putut conecta cu copiii lui, recreeând relațiile din copilărie. Ana, în schimb, a înțeles că își dorește ceva diferit, și că puterea de schimbare este la ea. A studiat intens comunicarea și relațiile interumane, în mod particular relaționarea dintre părinte-copil. Unul s-a lăsat definit de trecut, iar celălalt l-a acceptat și l-a folosit pentru a construi conștient ceva diferit.

Atunci când suntem într-o dificultate mereu ne spunem: „Și asta o să treacă la fel ca toate celelalte”, dar nu ne dăm seama că la fel ca toate celelalte și această situație poate trece, continuând însă să persiste în momentul prezent în mintea noastră.

Trecutul s-a dus, deci nu ar trebui să ne mai îngrijorăm, dar dacă simți că ești captiv în trecutul tău, atunci încearcă să ai o altă perspectivă asupra lucrurilor. Caută lucruri pe care le-ai învățat din situațiile respective și folosește-le în avantajul tău.

Ca să devi mai prezent astăzi, trebuie să devi mai puțin atașat de amintirile tale de ieri. Aceasta nu înseamnă să renunți să îți mai reamintești trecutul, dar ai putea să-ți reamintești acele momente care ți-au adus satisfacție sau care ți-au predat o lecție de viață.

Dacă te afli într-o dispoziție proastă zi dupa zi, înseamnă că este momentul să te refocusezi pe prezent. Vei putea face acest lucru doar după ce ți-ai acceptat trecutul.

Uite un exercitiu care te va ajuta să îți aduci atenția în momentul prezent. Completează următoarele propoziții:

  1. Situațiile și problemele din trecut pe care trebuie să le las trecutului pentru a fi mult mai liber, fericit si prezent sunt:…
    Motivul pentru care este timpul să renunț la aceste gânduri legate de trecut este…
  1. Momentele din trecut care mi-au adus beneficii – care mi-au predat o lecție de viață – sunt…
  2. Pentru a putea fi recunoscător pentru trecutul meu și într-adevăr să-mi accept viața până în acest moment, m-ar ajuta să…