ATITUDINEA este o ALEGERE

“Cea mai mare libertate umană este aceea de a-ți alege atitudinea în orice circumstanțe de viață.” Viktor Frankl

Încă te mai minți că poți controla ceva exterior ție? Singurul lucru pe care îl poți controla cu adevărat este atitudinea ta față de ce se întâmplă în exterior.

Probabil te întrebi: “Care ar trebui să fie atitudinea mea față de acele persoane care sunt atât de negativiste și de neîncrezătoare încât simt că îmi epuizează toată energia?”

Știu că te poți găsi în situația de a avea în jurul tău un astfel de prieten, coleg de serviciu, soț/soție… și mai știu că este foarte ușor să părem victime crezând mereu același lucru : “din cauza lui/ei eu mă simt așa de rău…”

Dar devi mai liber realizând că nimeni nu te poate face să te simți într-un anumit fel, decât tu însuți. Este greu uneori să acceptăm acest lucru mai ales când avem de-a face cu persoane foarte apropiate.

De-a lungul vieții, in mod inevitabil, vom da peste astfel de persoane, iar în acest caz întrebarea mea este: Cum alegi să acționezi? Tu îți poți alege propriul comportament, prin urmare ești singurul răspunzător de atitudinea ta.

Cum mi-am învățat eu lecția? Ei bine, doar având de-a face cu astfel de persoane și alegând să consider că reprezintă provocări pentru caracterul meu. Depinde doar de mine dacă mă ridic deasupra sau mă las influențată de o atitudine negativă.

Este vital să nu devi victimă a proiecțiilor altor persoane, ci să știi ce vrei de la tine și în ce direcție vrei să-ți dezvolți caracterul. Doar atunci vei conștientiza că nu te poți lăsa emoțional la cheremul altora.

Ce poți face în acest moment? Cum îți alegi atitudinea?

  • Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce simți.

„Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consimțământul tău.”  – Eleanor Roosevelt

  • Intră în joc! Ia părerile celor din jur ca pe un joc spunându-ți ție însuți: “hmmm… mă întreb cum aș putea să nu preiau această atitudine negativă?… De fiecare daca când gădesc o soluție, îmi ofer niște puncte! J”

Dacă nici una din cele două opțiuni nu funcționează și îmi zici… “Adelina, tu nu îmi cunoști prietenul/soția/colegul ca să știi ce greu este…” atunci mai ai o variantă.

  • Spune-i persoanei în cauză cât de importantă este o atitudine pozitivă pentru tine și totodată spune-i ce te deranjează. De cele mai multe ori oamenii nici măcar nu își dau seama că sunt o influență negativă.

Mult succes! Si nu uita: poti alege aici și acum să te simți bine.