fbpx

Depășește momentele de îndoială

Salut,

Numele meu este Adelina Pandia și sunt life coach.  Misiunea mea este să-i instruiesc pe cei ce își doresc să-și îmbunătățească stilul de viață și să-și atingă obiectivele.

Vreau să încep prin a-ți mulțumi pentru că ai ales să citești acest articol deoarece cei mai mulți își doresc rezultate, sau speră să aibă rezultate, dar tu ai ales să acționezi și asta îmi demonstrează că  ești pe drumul dezvoltării tale personale, că îți pasă de contribuția pe care o aduci acestei lumi.

Ți-ai dorit vreodată să fii mai eficient, să poți lua decizii fără să eviți la nesfârșit acest lucru, să nu mai treci prin acele momente de chin în care să te tot gândești oare ce să fac…? Să fac următorul pas? Oare chiar vreau să trec prin această provocare? Am abilitățile necesare? Mă pot descurca bine? Ce se întâmplă dacă nu am rezultate bune?

Îndoiala face diferența între oamenii de succes (cei ce se simt împliniți) și cei care bat pasul pe loc, între cei ce își lasă amprenta și cei ce, din păcate, rămân în urmă.

Ea se manifestă sub formă de evitare. Evitarea este ușoară, este o strategie pentru a evita conflictul pe termen scurt, dar este și o strategie pe termen lung de a garanta suferința. Dacă evităm să trăim din plin, alegem să rămânem tăcuți, iar pe termen lung se ajunge la un anumit răspuns emoțional.  Și anume nu mai acționăm, nu mai vorbim, nu mai suntem prezenți, iar toate acestea duc la suferință.

Foarte mulți dintre noi ne  confruntăm cu îndoiala de sine zi de zi. Ne întrebăm cum îi putem face față pentru că adesea ne simțim cuprinși de negativitate. Dacă te uiți la oricare aspect al vieții tale și observi frustrare, suferință, supărare, amânare, probabil că îndoielile sunt o cauză principală.

Trebuie să acționezi dacă vrei să avansezi în viață.

Toți cei care au reușit să facă diferența au fost oameni ai acțiunii, nu doar ai intențiilor. Este o mare diferență între a-ți dori ceva, a te gândi la acel ceva și a acționa în acea direcție.

Visul tău, scopul tău are nevoie de acțiune, însă mintea te lasă să eviți. Următorul tău nivel de fericire necesită acțiune, însă îndoiala duce la evitarea ei.

Și eu am trăit momente de nesiguranță și îndoială în unele situații. Și eu m-am confruntat cu evitarea.

Am avut mari îndoieli cu privire la decizia de a-mi schimba cariera. Starea mea generală era afectată. Însă știam că se poate mai bine, simțeam că trebuia să se poată face ceva. Am început să investighez ce pot face pentru a rezolva această problemă. Am acționat în mai multe moduri. Uneori simțeam ceva progres, alteori parcă era și mai mult stres, dar soluția a venit când am realizat că de cealalta parte a indoielii de sine este acțiunea. Ce vreau să zic este că dacă stai în îndoială, nu vei acționa, și vei amâna în continuu, dar dacă alegi să acționezi, vei iesi din îndoială.

Până să fac această descoperire am crezut că îndoiala de sine este ceva negativ ce nu poți decât să o accepți, însă am realizat că îndoiala de sine este ok dacă o folosești ca pe o oportunitate de auto-reflexieentru a deveni mai stăpân pe situație și nu ca pe o barieră în calea ta.

Înainte credeam că din cauza îndoielii de sine, trebuie să mă zbat mereu în zona evitării, așa cum foarte mulți o fac. Adevărul este că nu trebuie să fie așa, dacă înțelegi modurile in care rămâi blocat și aplici soluțiile.

Acestea fiind zise, hai să vedem prima cauză și ce poți face pentru a-i veni de hac.

CONDIȚIONAREA MENTALĂ ȘI DE COMPORTAMENT

Condiționarea mentală și de comportament poate fi impusă de către cei din jurul nostru sau chiar de propriul nostru comportament.

Începe încă din copilărie. Poate și tu te numeri printe cei ce au crescut înconjurați de persoane foarte neîncrezătoare, ceea ce înseamnă că ai auzit foarte mulți de “nu”.  Atunci când cineva aude nu, nu, nu, până la urmă reacția lui automată este una de a tăcea și nu de a se face auzit, de a se opri și nu de a merge, de a se ascunde și nu de a se face cunoscut.

Dar hai să nu dăm vina doar pe alții pentru că realitatea este că și comportamentul tău te poate condiționa. Dacă ieri ai ales să te dai bătut, probabil că și mâine vei face la fel. Dacă azi alegi curajul, probabilitatea este că și mâine o să alegi curajul.

Comportamentul tău ca adult nu poate fi controlat de experiențele tale trecute decât dacă lași acest lucru să se întâmple.

De expemplu, dacă în școala generală colegii tăi obișnuiau să râdă de tine, acest lucru nu mai poate fi o scuză pentru comportamentul tău ca adult.

La 40 de ani, mai poți da vina pe ceea ce s-a întâmplat atunci când aveai 13? Nu poți permite ca ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani să stea la baza comportamentului tău de azi.

Ține de tine să realizezi că repetarea acestei condiționări în mintea ta nu ți-a adus rezultate bune în viață și să iei atitudine, să zici: “Bun, timp de atâția ani m-am lăsat controlat de acest aspect, cred că este timpul să iau măsuri acum.”

Dacă este nevoie apelează la un specialist care să te ajute să depășești momentul.

Studiile în domeniu ne demonstrează că indiferent de traumele din copilărie, ca adulți putem alege să le depășim și să nu ne lăsăm definiți de ele.

Nu problemele din copilărie ne determină un comportament ce lasă de dorit, ci lipsa de auto-disciplină, lipsa unor obiceiuri sănătoase. De aceea nu putem da vina pe trecut.

Sunt milioane de cazuri în care oamenii au suferit cumplit, însă au răzbătut pentru că au cerut ajutor, și-au confruntat problemele sau, pur și simplu, au refuzat să mai fie influiențați de ceea ce s-a întâmplat, creându-și o nouă viziune cu privire la cine sunt, cum vor să se comporte cu ceilalți și ce vor să facă.

Acționând dintr-o perspectivă nouă și nu conform cu ceea ce li s-a întâmplat. Acesta este motivul pentru care au reușit să răzbească în viață.

Oprah Winfrey a decis să nu rămână în capcana copilăriei sale abuzive ci să devină acea viziune pe care o avea despre ea însăși.

Acum că ești conștient de importanța condiționării comportamentului tău, hai să vedem ce poți face.

Alege să îți condiționezi comportamentul spre acțiune, întrebându-te de fiecare dată: Aleg să mă îndoiesc sau aleg să acționez? Aleg să mă îndoiesc sau aleg să am încredere?

Repetând aceste întrebări de fiecare dată când trebuie să faci o alegere și alegând să acționezi, o să-ți condiționezi comportamentul înspre acțiune.

Cea de-a doua cauză a îndoielii este:

TEAMA DE CONSECINȚE

Ei bine, sunt mulți cei care se tem de o consecință negativă și de aceea preferă să evite deciziile. Preferă să se zbată în zona evitării.

Ei spun: “Dacă fac asta, toate aceste lucruri negative se vor întâmpla.”

De expemplu: “Dacă fac asta și nu sunt acceptat.” “Dacă fac asta, dar nu reușesc.” “Dacă fac asta, dar nu mă descurc.”

Soluția este una simplă. Atunci când ești tentat să faci afirmații de acest gen, transformă-le pentru ați fi de folos, adăugând o consecință pozitivă.

“Dacă fac asta și reușesc.” “Dacă fac asta și sunt acceptat.” “Dacă fac asta și obțin rezultate foarte bune.”

În acest mod, te folosești de consecințe pentru a merge mai departe, nu pentru a stagna.

Am ajuns la ultima cauză, și anume:

ALEGEREA CONȘTIENTĂ

Cei mai mulți nici măcar nu realizează că aleg de fiecare dată să se îndoiască, să pună răul înainte.

Trebuie să știm faptul că îndoiala de sine este o alegere, o decizie proprie. Deși tindem să credem că ea ni se întâmplă, pentru că avem atâtea motive pentru care să credem acest lucru, ea este o alegere.

Data viitoare când ești tentat să alegi să te îndoiești, întreabă-te de ce. Dacă faci acest lucru, o să te oprești înainte să acționezi pe pilot automat. Vei putea să faci o alegere conștientă și care să îți servească.

Întreabă-te cum te-ar ajuta această alegere a îndoielii.

Întreabă-te care ar fi consecințele dacă ai alege să nu ai încredere, să te îndoiești.

Să îți dau un exemplu concret. Atunci când am decis să îmi încep cariera de life coach am avut tendința să evit deoarece nu știam dacă am abilitățile necesare pentru a practica această meserie, dar nu m-am oprit acolo. În acel moment m-am întrebat: “care sunt consecințele dacă nu fac nimic în această direcție?”. Atunci am realizat că dacă rămân pasivă, nu mi-aș asculta intuiția, aș fi simțit că îmi ignor chemarea, visul și prin urmare nu aș fi putut suporta să trăiesc cu “… și cum ar fi fost dacă…”. După ce am realizat asta, a fost ușor să îmi încep munca de coach pentru că era foarte clar ce aveam de făcut.

Dacă ai ajuns până aici, posibil să te gândești: “Adelina, este greu să aplic ceea ce ai menționat tu aici.” Mulți fac această greșeală și cad în îndoială, în loc să treacă la acțiune. Fă un prim pas pentru că așa începe orice călătorie lungă.

Până data viitoare, înfrânge îndoielile cu fiecare ocazie și treci de partea acțiunii!