Nu eşti ceea ce gândeşti

Ai observat acea anxietate ce apare atunci când împărtășești cu ceilalți propriile idei?

Aceasta apare de obicei atunci când pui semnul egalității (conștient sau inconștient) între acea idee și propria identitate.

În aceste condiții este greu să porți o conversație constructivă în care să-ți exprimi ideile.

Deși cu toții avem abilitatea sau chiar dorința de a ne schimba unele idei, putem spune că foarte rar căutăm să ne schimbăm identitatea.

Blocăm astfel curiozitatea necesară pentru a vedea și alte puncte de vedere, pierzând ocazia de a ne lărgi orizontul și a putea să venim cu soluții poate chiar mai creative la problemele noastre.

Ce putem face este să ne schimbăm perspectiva, – Ideea ta din acest moment nu este identitatea ta. Ea este doar o altă treaptă în găsirea unei soluții la o problemă cu care te confrunți.

Acesta este un punct de vedere ce îți oferă flexibilitate în relaționarea cu ceilalți și deschidere la găsirea de soluții și oportunități ce se pot ivi atunci când ești deschis să asculți și alte idei.

Aceeași gândire o putem aplica și în cazul copiilor noștri, în special la adolescenți, care se pot agăța de anumite idei cu care se identifică intrând astfel într-o bulă a lor. Îi ajutăm astfel să devină mai flexibili şi mai toleranţi.

Ţie cât de uşor îţi este să renunţi la o idee, sau să adopţi una nouă?