Redefinește Încrederea

Mulți clienți îmi spun că și-ar dori să aibă mai multă încredere în ei înșiși, să demonstreze mai multă încredere cu ceilalți, să scape de atâtea îndoieli, să se pună ei pe primul loc și nu părerile altora, însă de fiecare dată ajung la aceleași sintagme:

„Eu niciodată nu cred în mine!”

„Am prea multe îndoieli. Eu renunț!”

„Nu sunt suficient de bine pregătită!”

„Mă îndoiesc că aș putea face ceva!”

„Dar ce o să zică x și y când o să afle că eu fac asta?”

Cu toții avem îndoieli și pe lângă asta, îmi dau seama că oamenii nu înțeleg ce înseamnă cu adevărat încrederea.

Nu înțeleg că încrederea și îndoiala nu se exclud neapărat.

Adevărul este că poți avea încredere în tine și totodată să ai îndoieli cu privire la abilitățile tale de a face ceva.

Prin urmare îndoiala poate fi ok, însă problema poate fi faptul că încă nu ai defint ce înseamnă pentru tine încrederea în sine.

Definiția pe care ți-o propun este că încrederea în sine nu este altceva decât să crezi că ai abilitatea de a găsi o soluție.

După cum vezi, ea nu înseamnă să nu mai ai îndoieli. Ea înseamnă doar că tu poți crede că într-un fel sau altul o să dai de capăt, o să găsești soluții pentru tine.

Ar trebui să începi să crezi acest lucru! Nu este greu. Și știi de ce?
Cu siguranță, până acum, te-ai aflat în situații în care nu ai avut nici o idee ce să faci, însă până la urma te-ai descurcat.

Îți poți aminti de vreo situație pentru care nu ai fost pregătit, însă ai reușit să o rezolvi?

Data viitoare, până să intri pe pilot automat cu gânduri negative, aș vrea să-ți amintești de aceste momente în care ai reușit să răzbați, să depășești necunoscutul și să mergi mai departe.

Noi avem o memorie foarte bună pentru toate neajunsurile noastre, punctele noastre slabe, însă aș vrea să ai o memorie la fel de bună și pentru situațiile pe care le-ai depășit cu bine.

Poate ai uitat, dar a fost o vreme când nu știai să mergi sau să vorbești, și uite că ai învățat.

Dacă te gândești mereu că: „Eu nu am aia, eu nu am ailaltă…” este normal să te îndoiești de tine la tot pasul, însă dacă îți amintești: „Hei, eu am mai ieșit din situații grele, și am putut să depășesc multe alte probleme și să găsesc soluții la atâtea lucruri neprevăzute și până la urmă m-am descurcat chiar dacă la început nu am știut nici măcar de unde să încep.”

Dacă reușești să-ți reamintești aceste lucruri despre tine, atunci vei fi capabilă să-ți spui: „Știu că mă voi descurca și de data aceasta.”

Încrederea în sine nu este: „Eu știu totul!”

Ea este: „Stiu că o să mă descurc!”

Crede acest lucru!

În cinstea momentelor bune,
Adelina