Sa invatam si sa crestem impreuna

Evenimentele la nivel global din ultimul an ne-au demonstrat că trecem printr-o schimbare masivă care ne îndeamnă să regândim modul în care trăim. Nu se mai poate reveni “la normal”, ci este nevoie să inventăm o nouă normalitate.

Am fost obișnuiți să ne bazăm pe guvern, pe economia națională, pe religie, pe jurnalism, pe medicină și pe sistemul de învățământ. Dar este tot mai clar că aceste sisteme nu doar că intră în colaps, dar nici nu mai lucrează în interesul nostru.

Este tot mai greu să găsești un doctor interesat cu adevărat de promovarea sănătății, sau un profesor care poate crea cu adevărat o experiență de învățare.

Prin urmare este momentul să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce trăim și alegerile pe care le facem. Și cum este dificil să faci asta singur, noi credem că soluția este formarea de comunități în care să creștem împreună: și cei mari și cei mici.

Definim comunitatea ce vrem să o formăm ca un grup de oameni ce împărtășesc un nivel elevat de conștiință, un interes în dezvoltarea personală, și bineînțeles dorința de a deveni cât mai puțin dependenți de sistemele care acum nu mai pot face față.

O astfel de comunitate va crea o atitudine de auto-responsabilizare și asumare a problemelor întâlnite.

Aceste probleme pot fi copleșitoare dacă trebuie să le faci față singur, dar într-o comunitate de oameni cu o viziune similară, dar abilități diferite, îți este mai ușor să te descurci.

Comunitatea pe care dorim să o formăm se va axa pe creșterea armonioasă a adulților și a copiilor.

Motivele:

  1. Suntem părinți și ne dorim ca gălușca noastră să crească înconjurat de oameni cu principii și valori care îi vor fi de folos pe viitor.
  2. Lumea se schimbă într-un mod accelerat în contrast cu sistemul de învățământ care este practic neschimbat de 200 de ani și este complet depășit de nevoile de astăzi.
  3. Noi credem în zicala conform căreia pentru a crește un copil este nevoie de un sat.

Ca o paranteză importantă: avem atenția și pe inteligența artificială care va accelera schimbările și mai mult. În prezent petreci mai bine de 10 ani în sistemul de învățământ, ca apoi să constați ca nimic din ce ai invățat nu îți mai este de folos, că un calculator face ce faci tu de 3 ori mai bine și de o mie de ori mai repede și că singurele joburi rămase fie te depășesc, fie nu îți aduc nici o împlinire sufletească.

Cum putem să creștem împreună alături de copiii noștri?

Vedem 3 pincipii directoare:

a) crearea unui context de dezvoltare/învățare care nu este separat pe grupe vârste

b) prioritizarea laturii noastre spirituale*

c) concentrarea pe latura umană*

Contexul de dezvoltare/învățare este construit din 3 ingrediente:

  • iubirea necondiționată
  • atenția la valorile și nevoile individului
  • siguranța de a încerca lucruri noi, unde greșeala este o oportunitate de învățare

Nu am ales aceste ingrediente întâmplător. Ele sunt menite să creeze și să susțină conectarea copiilor cu adulții responsabili pentru copil, dar și a adulților între ei în relații de tip mentor-ucenic. Credem că această conectare este esențială într-un mediu care dorește să încurajeze curiozitatea, inovarea, creativitatea și gândirea critică.

Prin latura spirituală înțelegem conectarea cu lumea interioară: mediație, introspecție, “mindfulness”.

Iar prin latura umană înțelegem o accentuare a acelor lucruri care evocă ce este mai bun în noi și copiii noștri: conexiunea cu natura, empatia/compasiunea, încrederea în sine, gândirea critică, bucuria de a trăi.

Acest grup de oameni va încuraja un proces optim de învățare și de dezvoltare, va fi un trib de suport și colaborare. Ne va ajuta să creăm acea lume mai bună pe care o merită și adulții și copiii.

Aceasta a fost, pe scurt, viziunea noastră despre cum putem să creștem împreună într-o comunitate.

Vrem să-i găsim pe cei care au o viziune similară și să îi invităm la discuții și întâlniri. Să ne cunoaștem și să punem bazele acestei comunități.

Dacă acestă pagină rezonează cu tine așteptăm părerea și ideile tale despre cum putem colabora într-un mod armonios și care să ne pregătească pentru viitor.