Schimbă ceea ce poți și acceptă ceea ce nu poți schimba

„Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate fi schimbat,

răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat și

înțelepciunea de-a distinge între cele două.”

 (Marcus Aurelius, imparat roman, 121d.H – 180 d.H., “Meditatii” )

Simțim o mare satisfacție atunci când aducem bucurie și umor lucrurilor mărunte din viața noastră.

De exemplu, dacă te numeri printre cei care mereu vociferează, se enervează sau critică atunci când trebuie să scoată gunoiul, să plătească taxele lunare și lista poate continua cu nenumărate activități ce poate nu îți fac plăcere, dar știi că trebuie să le faci. Atunci de ce să demonstrezia atâta negativitate?

Pentru fiecare situație în care suntem puși zi de zi, avem responsabilitatea de a ne alege atitudinea cu care o abordăm. Fie faci acel lucru, dar nu te plângi. Fie devi prezent si cauți ceva pozitiv in ceea ce faci. Să te plângi de același lucru în fiecare zi nu te ajuta cu nimic.

A fi entuziasmat și prezent în ceea ce faci, înseamnă să aduci magie vieții tale. Dar dacă îți bați mereu capul cu problemele trecute atunci te vei simți lipsit de energie și ce să mai vorbim de vreo bucurie. Cred că deja știi acest lucru.

Dacă te plângi de 10 ani de același lucru, atunci întreabă-te: „Vreau eu să fiu o astfel de persoană? Nu aș putea eu să acționez mai bine de atât?”

În momentul în care te plângi de ceva, înseamnă că încă nu ai acceptat lucrurile așa cum sunt, iar dacă știi ca trebuie să faci ceva, atunci fă-o!

Pe de alta parte, este important să schimbăm lucrurile pe care le putem schimba. Asumă-ți responsabilitatea de a schimba lucrurile acolo unde ai posibilitatea în viața ta. Poate că nu poți schimba lumea, sau o altă persoană dar îți poți schimba felul în care reacționezi față de ea.

Descoperă lucurile pe care poți să le schimbi și cele pe care trebuie să le accepți:

  1. Situațiile din viața mea pe care mereu încerc să le controlez dar sunt total înafara controlului meu sunt…
    Motivul pentru care este momentul să renunț la a mă plânge este…
  1. Lucrurile de care eu mă plâng și știu că trebuie să încetez să mai fac acest lucru sunt…
  2. Dacă aleg să accept că depind de mine emoțiile mele și atitudinea cu care acționez zi de zi, atunci acele lucruri pe care vreau să le abordez cu o atitudine diferită sunt…