Spațiul liber pentru tine și gălușca ta este esențial!

Îți vezi gălușca plictisită, lipsită de atenție, de concentrare sau poate fără control asupra emoțiilor?

Unul dintre motive poate fi un spațiu ticsit cu obiecte, în special cu jucării!

Consumerismul este o problemă reală în zilele noastre și are un impact major în felul cum ne creștem copiii.

Ne lăsăm purtați de val, și azi o jucărie, mâine alta și poimâine nu mai ai pe unde călca de ele.

Acest fenomen se întâmplă când noi credem că suntem în controlul obiectelor cu care gălușca noastră se joacă, dar de fapt ne ia valul și ne lăsăm influențați de marketing.

Ce este de făcut? Pentru că dacă am apărea la puiul nostru cu două cuburi și atât, ne-am simți niște părinți răi, insensibili, cărora nu le pasă de copiii lor și care nu își dau interesul în ceea ce privește dezvoltarea creativității și a imaginației celor mici.

Sunt două idei importante aici!

  1. Să aruncăm cu banii, nu ne face părinți mai buni. Știu că toți părinții își doresc ce este mai bun pentru copiii lor, dar uneori mai mulți bani, mai multe jucării, mai multe haine, nu sunt o soluție.
  2. Sunt studii și experimente care au demonstrat că dacă nu dăm copiilor jucării, ei, de fapt, atunci încep să-și folosească creativitatea și imaginația.

Un băț face minuni în lumea lor pentru că încep să-și imagineze acel băț ca fiind multe lucruri în acele jocuri imaginate doar de ei.

Cu cât le oferim jucării mai detaliate, mai explicite cu atât ei nu își vor mai folosi imaginația, pentru că un robot va fi un robot și atât.

Nu sunt împotriva jucăriilor, însă cred că ne-ar ajuta mult și pe noi și pe copii dacă am menține lucrurile la nivel de esențial și folositor cel puțin.

Uite două sugestii pe care le poți urma atunci când vrei să decizi dacă este momentul pentru o nouă jucărie:

-Înainte de a cumpăra obiecte întreabă-te:

Ajută cu adevărat această jucărie copilului meu?

Dacă nu, atunci renunță la ea.

-Începe să îți vezi casa ca pe un spațiu sacru. Asta te va ajuta să realizezi că lucrurile inutile nu își mai au locul în cuibușorul tău și așa o să fii mult mai selectivă.

Cele mai importante beneficii ale acestei „diete” sunt:

  • copiii nu mai sunt plictisiți ci din contră, ei devin mai creativi și cu mai multă imaginație.
  • un spațiu eliberat îi ajută să se concentreze pe ceea ce fac și le dă oportunitatea de a învăța despre ei înșiși și totodată de a-și dirija singuri ziua ceea ce le oferă încredere de sine.
  • mai puține jucării, prin urmare mai puțină stimulare exterioară iar rezultatul este o reglare a emoțiilor mult mai bună și deci oportunitatea de a gândi înainte de a acționa.
  • copiii nu o să mai bocifereze atunci când jucăriile trebuie adunate pentru că sunt foarte puține și prin urmare nu mai este nevoie să ai discuții cu ei pe această temă
  • te poți bucura de un spațiu mult mai aerisit

Acestea fiind zise, tu ce decizi să faci în privința jucăriilor?